MUTFAK, KANTİN VE YEMEKHANELERDE ALINMASI GEREKEN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ
1-Mutfak, kantin ve yemekhanelerde kullanılan LPG tüplerinin bina dışında hava sirkülâsyonu sağlanacak şekilde düzenlenecek korunaklı yapı içerisine alınması,
2-Mutfak, kantin ve yemekhanelerde kullanılan LPG tüp bağlantılarının (bina dışından ocağa kadar olan bölümde) bakır boru ile yapılması ve gaz algılama detektörlerinin konulması,
3-Havalandırma sistemlerinin çalışır durumda bulundurulması,
4-Mutfak, kantin ve yemekhanelerde tüm çalışanların hijyen eğitimi alması ve hijyen kurallarına uygun davranması ile gerekli hijyen donanımlarının kullandırılması,
5-Doğalgaz ve LPG tüplü mutfaklarda ocak girişlerinde kolay ulaşılabilecek yerlerde açma kapama vanası yapılarak işaretlenmesi,
6-Her türlü gıda maddelerinin saklanması için ayrılmış alanlarda gerekli sağlık, temizlik ve hijyen tedbirlerinin alınması,
7-Gıdaların son kullanma tarihi ve saklama koşullarına riayet edilerek tüketime sunulması,
8-Yemek numunelerinin mevzuat doğrultusunda uygun şekilde saklanması,
9-İçme su bakteriyolojik ve kimyasal analizlerinin uygun aralıklarla ilgili kurum işbirliği ile yapılmasının temini, su depo bakımlarının yaptırılması,
10- Mutfak ve yemekhanelerde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri tarafından verilen gıda üretim şartlarına uygun olduğuna dair müsaade ve izinlerin alınması,
11-Gıda üretilen alanların bulaşıkhane ve diğer temizlik alanlarından fiziki olarak ayrılması,
12-Yemek pişirilen alanlara ilgililer dışında girişlerin sınırlandırılması,
13-Yemekhanede kullanılan bütün ekipmanların günlük temizlik ve periyodik bakımlarının yapılması, talimatlar doğrultusunda çalıştırılması,
14-Yemekhanede kullanılmakta olan masa, sandalye vb. ekipmanların kontrollerinin periyodik olarak yapılması,
15-Kaygan zeminler için gerekli önlemlerin alınması ve uyarıcı işaretlerin konulması,
16-Ocak davlumbazı üzerine otomatik yangın söndürme sisteminin kurulması,
17-İlkyardım dolaplarının bulundurulması,
18-Fırın ve ızgara bacalarının periyodik temizliklerinin yapılarak kayıt altına alınması,
19-En az iki adet 6 kg lık kuru kimyevi tozlu yangın söndürme cihazının bulundurulması,
20-Gaz detektörünün konularak otomatik gaz kesme tesisatının kurulması,
21-Personel özel çalışma talimatı ve görev tanımlamalarının yapılması,
22-Elektrik panoları ve tesisatlarının standartlara uygun olarak kullanılması,
23-Metal gövdeli makinelerin gövde topraklamalarının genel topraklama ile birlikte yapılması,
24-Yemekhanelerde sıcak malzemelerin ve yiyecek kazanlarının taşıma ve kaldırma işleminin kişisel koruyucu donanım (KKD) kullanılarak yapılması,
25-Bulaşıkların yıkandığı bölümde çalışanların kişisel koruyucu donanım (çizme, eldiven, maske, plastik önlük) kullanmaları sağlanması,
26-KKD ların çalışanlara Kişisel Koruyucu Donanım Teslim ve Zimmet formu ile teslim edilmesi
27-Yemek atıklarının uygun şekilde bertaraf edilmesi,
28-Yemekhane ve kantinlerde bulunan dolapların duvara sabitlenmesinin sağlanması,
29-Yemekhane, pansiyon, laboratuvarlar vb. bölümlerde çalışma talimatlarının asılması,