NİĞDE İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
İŞYERİ SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ

MUTFAK, KANTİN VE YEMEKHANELERDE ALINMASI GEREKEN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ

MUTFAK,  KANTİN VE YEMEKHANELERDE ALINMASI GEREKEN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ

  1-Mutfak, kantin  ve  yemekhanelerde  kullanılan  LPG  tüplerinin  bina  dışında  hava  sirkülâsyonu sağlanacak şekilde düzenlenecek korunaklı yapı içerisine alınması,

 2-Mutfak, kantin ve  yemekhanelerde kullanılan LPG tüp bağlantılarının (bina dışından ocağa kadar olan bölümde) bakır boru ile yapılması ve gaz algılama detektörlerinin  konulması,

 3-Havalandırma sistemlerinin çalışır durumda bulundurulması,

 4-Mutfak,  kantin  ve  yemekhanelerde  tüm  çalışanların  hijyen  eğitimi  alması  ve  hijyen kurallarına uygun davranması ile gerekli hijyen donanımlarının kullandırılması,

 5-Doğalgaz  ve  LPG  tüplü  mutfaklarda  ocak  girişlerinde  kolay  ulaşılabilecek  yerlerde  açma kapama vanası yapılarak işaretlenmesi,

 6-Her  türlü  gıda  maddelerinin  saklanması  için  ayrılmış  alanlarda  gerekli  sağlık,  temizlik  ve hijyen tedbirlerinin alınması,

 7-Gıdaların son kullanma tarihi ve saklama koşullarına riayet edilerek tüketime sunulması,

 8-Yemek numunelerinin mevzuat doğrultusunda uygun şekilde saklanması,

 9-İçme su bakteriyolojik ve kimyasal analizlerinin uygun aralıklarla ilgili kurum işbirliği ile yapılmasının temini, su depo bakımlarının yaptırılması,

 10-  Mutfak ve yemekhanelerde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri tarafından verilen gıda üretim şartlarına uygun olduğuna dair müsaade ve izinlerin alınması,

 11-Gıda üretilen alanların bulaşıkhane ve diğer temizlik alanlarından fiziki olarak ayrılması,

 12-Yemek pişirilen   alanlara ilgililer dışında girişlerin sınırlandırılması,

 13-Yemekhanede  kullanılan bütün  ekipmanların  günlük  temizlik  ve    periyodik bakımlarının yapılması, talimatlar doğrultusunda çalıştırılması,

 14-Yemekhanede  kullanılmakta  olan  masa,  sandalye  vb.  ekipmanların  kontrollerinin periyodik olarak yapılması,

 15-Kaygan zeminler için gerekli önlemlerin alınması ve uyarıcı işaretlerin konulması,

 16-Ocak davlumbazı üzerine otomatik yangın söndürme sisteminin kurulması,

 17-İlkyardım dolaplarının bulundurulması,

 18-Fırın ve ızgara bacalarının periyodik temizliklerinin yapılarak kayıt altına alınması,

 19-En az iki adet 6 kg lık kuru kimyevi tozlu yangın söndürme cihazının bulundurulması,

 20-Gaz detektörünün konularak otomatik gaz kesme tesisatının kurulması,

 21-Personel özel çalışma talimatı ve görev tanımlamalarının yapılması,

 22-Elektrik panoları ve tesisatlarının standartlara uygun olarak kullanılması,

 23-Metal  gövdeli  makinelerin  gövde  topraklamalarının  genel  topraklama  ile  birlikte yapılması,

 24-Yemekhanelerde sıcak malzemelerin ve yiyecek kazanlarının taşıma ve kaldırma işleminin kişisel koruyucu donanım (KKD) kullanılarak yapılması,

 25-Bulaşıkların  yıkandığı  bölümde  çalışanların  kişisel  koruyucu  donanım  (çizme,  eldiven, maske, plastik önlük) kullanmaları sağlanması,

 26-KKD ların çalışanlara Kişisel Koruyucu Donanım Teslim ve Zimmet formu ile teslim edilmesi

 27-Yemek atıklarının uygun şekilde bertaraf edilmesi,

 28-Yemekhane ve kantinlerde bulunan dolapların duvara sabitlenmesinin sağlanması,

 29-Yemekhane, pansiyon, laboratuvarlar vb. bölümlerde çalışma talimatlarının asılması,

 

Yukarı Kayabaşı Mah. Dışarı Cami Sk. No 9 51200 Merkez / NİĞDE - 03882323272

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.