1074
13:28
14.08.2017

MUTFAK,  KANTİN VE YEMEKHANELERDE ALINMASI GEREKEN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ

  1-Mutfak, kantin  ve  yemekhanelerde  kullanılan  LPG  tüplerinin  bina  dışında  hava  sirkülâsyonu sağlanacak şekilde düzenlenecek korunaklı yapı içerisine alınması,

 2-Mutfak, kantin ve  yemekhanelerde kullanılan LPG tüp bağlantılarının (bina dışından ocağa kadar olan bölümde) bakır boru ile yapılması ve gaz algılama detektörlerinin  konulması,

 3-Havalandırma sistemlerinin çalışır durumda bulundurulması,

 4-Mutfak,  kantin  ve  yemekhanelerde  tüm  çalışanların  hijyen  eğitimi  alması  ve  hijyen kurallarına uygun davranması ile gerekli hijyen donanımlarının kullandırılması,

 5-Doğalgaz  ve  LPG  tüplü  mutfaklarda  ocak  girişlerinde  kolay  ulaşılabilecek  yerlerde  açma kapama vanası yapılarak işaretlenmesi,

 6-Her  türlü  gıda  maddelerinin  saklanması  için  ayrılmış  alanlarda  gerekli  sağlık,  temizlik  ve hijyen tedbirlerinin alınması,

 7-Gıdaların son kullanma tarihi ve saklama koşullarına riayet edilerek tüketime sunulması,

 8-Yemek numunelerinin mevzuat doğrultusunda uygun şekilde saklanması,

 9-İçme su bakteriyolojik ve kimyasal analizlerinin uygun aralıklarla ilgili kurum işbirliği ile yapılmasının temini, su depo bakımlarının yaptırılması,

 10-  Mutfak ve yemekhanelerde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri tarafından verilen gıda üretim şartlarına uygun olduğuna dair müsaade ve izinlerin alınması,

 11-Gıda üretilen alanların bulaşıkhane ve diğer temizlik alanlarından fiziki olarak ayrılması,

 12-Yemek pişirilen   alanlara ilgililer dışında girişlerin sınırlandırılması,

 13-Yemekhanede  kullanılan bütün  ekipmanların  günlük  temizlik  ve    periyodik bakımlarının yapılması, talimatlar doğrultusunda çalıştırılması,

 14-Yemekhanede  kullanılmakta  olan  masa,  sandalye  vb.  ekipmanların  kontrollerinin periyodik olarak yapılması,

 15-Kaygan zeminler için gerekli önlemlerin alınması ve uyarıcı işaretlerin konulması,

 16-Ocak davlumbazı üzerine otomatik yangın söndürme sisteminin kurulması,

 17-İlkyardım dolaplarının bulundurulması,

 18-Fırın ve ızgara bacalarının periyodik temizliklerinin yapılarak kayıt altına alınması,

 19-En az iki adet 6 kg lık kuru kimyevi tozlu yangın söndürme cihazının bulundurulması,

 20-Gaz detektörünün konularak otomatik gaz kesme tesisatının kurulması,

 21-Personel özel çalışma talimatı ve görev tanımlamalarının yapılması,

 22-Elektrik panoları ve tesisatlarının standartlara uygun olarak kullanılması,

 23-Metal  gövdeli  makinelerin  gövde  topraklamalarının  genel  topraklama  ile  birlikte yapılması,

 24-Yemekhanelerde sıcak malzemelerin ve yiyecek kazanlarının taşıma ve kaldırma işleminin kişisel koruyucu donanım (KKD) kullanılarak yapılması,

 25-Bulaşıkların  yıkandığı  bölümde  çalışanların  kişisel  koruyucu  donanım  (çizme,  eldiven, maske, plastik önlük) kullanmaları sağlanması,

 26-KKD ların çalışanlara Kişisel Koruyucu Donanım Teslim ve Zimmet formu ile teslim edilmesi

 27-Yemek atıklarının uygun şekilde bertaraf edilmesi,

 28-Yemekhane ve kantinlerde bulunan dolapların duvara sabitlenmesinin sağlanması,

 29-Yemekhane, pansiyon, laboratuvarlar vb. bölümlerde çalışma talimatlarının asılması,

 

Yayın Tarihi: 14.08.2017